ActueelHypotheek meenemen naar ander huis

Als je verhuist naar een ander huis, kan het interessant zijn om je hypotheek mee te nemen. Het is immers goed mogelijk dat de hypotheekrente die je nu betaalt een stuk lager is dan wanneer je een nieuwe hypotheek zou afsluiten.

Gelukkig kun je bij veel hypotheekaanbieders gebruik maken van een zogenoemde verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd. Afhankelijk van de geldverstrekker kun je daarmee de rente over het nog openstaande bedrag meenemen, voor de rest van jouw rentevaste periode.

 

Per aanbieder verschillende regels

De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zo als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis kijken.

 

Aanvullende hypotheek

Zo zijn er nog wel meer regeltjes. Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heb je juist meer geld nodig? Dan moet je om de huidige hypotheek mee te kunnen verhuizen ook je aanvullende hypotheek bij je huidige geldverstrekker afsluiten.

 

Aflossingsvrije hypotheek

Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Als je deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als je verhuist mag je maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning aflossingsvrij lenen. Het overige hypotheekbedrag moet je wel aflossen.

 

Spaar- en beleggingshypotheken

Deze twee hypotheekvormen kun je niet meer afsluiten. Maar als je er al één hebt, mag je die wel meeverhuizen. Je kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op.

 

Afgestemd op jou

Je ziet, het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe huis heeft nogal wat aandachtspunten. Gelukkig kennen wij ze allemaal. Onze adviseurs helpen je graag met een advies dat optimaal is afgestemd op jouw situatie, je wensen en je voorkeuren. Bel 0342-421653 of klik op onderstaande button en vul het formulier in!