Wat is NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Deze garantie kunt u onder voorwaarden verkrijgen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Hiermee staat het waarborgfonds garant voor de terugbetaling van uw hypotheekbedrag aan de geldverstrekker.

Wat betekent dit precies voor u?

Als u een hypotheek afsluit, maakt u samen met de geldverstrekker afspraken over de betaling van uw hypotheeklasten. Er kunnen zich echter situaties in uw leven voordoen waardoor het aflossen van de hypotheekschuld niet meer mogelijk is. Het kan zijn dat u in zo’n geval uw woning moet verkopen en dat de opbrengst van uw woning lager is dan het bedrag dat u nog moet terugbetalen.

Er ontstaat dan een restantschuld. Het Waarborgfonds betaalt deze restantschuld aan de geldverstrekker. Wanneer u geen schuld heeft aan de gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als uw inkomen daalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid of als een van beide inkomens wegvalt door bijvoorbeeld scheiding, kan het Waarborgfonds u dit bedrag kwijtschelden en hoeft u dit bedrag dus niet meer terug te betalen. Voorwaarde hiervoor is dat u heeft meegeholpen de restantschuld zoveel mogelijk te beperken. Dit houdt bijvoorbeeld in dat als u betalingsachterstanden heeft, u contact opneemt met de bank om te bekijken hoe u deze achterstand kunt inlopen.

Wat zijn de voordelen van NHG?

 • Voordeliger
  Met de NHG betaalt u een lagere hypotheekrente. De rentekorting kan oplopen tot 0,80%. Dat betekent elk jaar opnieuw honderden euro's voordeel. Bij het afsluiten van NHG betaalt u eenmalig 0,70% over uw hypotheekbedrag. Door het rentevoordeel en de fiscale aftrekbaarheid heeft u deze kosten gemiddeld in een jaar terugverdiend.
   
 • Veilig
  Als u er alles aan heeft gedaan om de restantschuld zoveel mogelijk te beperken, kan het Waarborgfonds uw restantschuld bij een gedwongen verkoop kwijtschelden. Zij kan dit doen als u buiten uw schuld in een probleemsituatie bent gekomen. U kunt hierbij denken aan betalingsproblemen als gevolg van werkloosheid, scheiding en arbeidsongeschiktheid.
   
 • Verantwoord
  NHG is mogelijk als u voldoet aan de inkomensnormen zoals deze door het NIBUD zijn opgesteld. Volgens deze inkomensnormen mag een bepaald percentage van het inkomen aan woonlasten worden besteed. Op deze manier weet u zeker dat u nooit teveel leent. U houdt bij een normaal uitgavenpatroon naast uw maandelijkse woonlasten altijd voldoende financiële ruimte over voor andere uitgaven zoals de dagelijkse boodschappen, sparen en eventuele verzekeringen.
   
 • Kosten fiscaal aftrekbaar
  Alle kosten die u moet maken om NHG te verkrijgen zijn fiscaal aftrekbaar.
   
 • Maximale financiering
  De kostengrens wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde koopsom. In 2019 mag u met NHG maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Alle bijkomende kosten mogen niet meegefinancierd worden en moeten dus zelf betaald worden. Tenzij dat u uw huis energiezuinig(er) wilt maken of een huis koopt dat al energie zuinig is. Dan mag u tot 6% van de woningwaarde extra lenen voor energiebesparende voorzieningen (EBV). Dit betekent dat er twee kostengrenzen van toepassing zijn:

-  Voor leningen zonder EBV is de NHG-kostengrens € 310.000.
-  Voor leningen met EBV is de NHG-kostengrens € 328.600.
-  De extra leenruimte bij EBV mag uitsluitend worden besteed aan energiebesparende
   voorzieningen.

U heeft al een eigen woning
U kunt uw bestaande lening oversluiten naar een andere geldverstrekker en tegelijkertijd verhogen of u kunt een aanvullende lening voor verbouwing of verbetering van uw woning afsluiten. Hierbij geldt wel dat de marktwaarde van de woning niet hoger mag zijn dan de kostengrens.

 

 
Bel mij terug

 

Contactinfo

Van Ommeren Financieel Adviesbureau

Albert Plesmanstraat 2
3772 MN Barneveld

Tel: 0342 42 16 53
E-mail: hypotheek@vanommeren-fa.nl